Sağlıkta Şafak Vakti
Sağlığınız ve Doğal Görünümünüzün Dostuyuz
+90 212 668 78 78 info@safaktipmerkezi.com
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
922 Views
Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma Nedir? Nasıl Yapılır?

Diş beyazlatma, dişlerin renklerinin ton olarak açılması, lekelerin ve renk solmasının giderilmesidir. Beyazlatma en popüler ve yaygın estetik diş tedavilerinden biridir. Beyazlatma tek seferlik bir tedavi değildir. Dişin, daha parlak olması ve sağlıklı olması için ara sıra tekrarlanması gereklidir.

Diş Beyazlatma Tedavisi Neden Yapılır?

Doğal dişlerin rengi, diş minesinden gelen rengin yansıması ve dağılmasıyla oluşur. Genler diş rengini etkileyen bir faktördür. Daha ince tabaka, dişin renginin daha fazla gösterilmesini sağlar.

Her gün, mine üzerinde ince bir kaplama (pelikül) oluşur ve lekeleri toplar. Diş minesinde oluşabilecek gözenekler, lekeleri tutarak, leke oluşumunun artmasını sağlayabilir.

Dişlerin sarı veya lekeli olmasının en yaygın nedenleri şunlardır:

  • Sigara kullanma
  • Kahve, kola, çay ve kırmızı şarap gibi koyu renkli sıvıları içmek
  • Dişlerin fırçalanmaması ve bakımının yapılmaması
  • Yaşlanma da, diş incelerek ve koyulaşarak daha az parlaklık verir.

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Ev Tipi Beyazlatma: Bu beyazlatma yönteminde hekim, hastadan ağız ve diş ölçüleri alarak şeffaf bir plak hazırlar. Hazırlanan plaklar ile beraber, beyazlatma işleminde kullanılacak maddeler hastanın kendisine verilir. Hasta gece uyumadan önce (uygulama esnasında bir şey yemek içmek yasak olduğu için gece en ideal zamandır), hekimin verdiği plağın içerisine beyazlatıcı maddeleri yerleşerek ağzına takar ve sabaha kadar plak ağızda durur. Bu beyazlatma işlemi 4-5 gün sürerek dişin renk tonu 4-7 ton açılabilir.

Klinik Tipi Beyazlatma: Bu yöntemde ise hekim beyazlatma işlemini klinikte uygular. Özel ışın veya lazer yardımıyla beyazlatıcı maddeler hastanın dişlerine uygulanır.1-2 seansta işlem tamamlanır. Bazı durumlarda seanslar arttırılabilir.

Her iki tedavi yönteminde de dişlerin beyazlığını yitirmemesi için 1-2 senede 1 defa tedavi işlemleri tekrarlanmalıdır.

Diş Taşlarını Temizlemek Dişleri Beyazlatır mı?

Detertraj olarak bilinen diş taşı temizliği, dişlerdeki plak ve tartarların temizlenme işlemidir. Dişlerin doğal rengine kavuşmasını sağlar. Tonaj olarak dişleri beyazlatmaz.

Diş Macunun Kullanmak Dişleri Beyazlatır Mı?

Diş macunları dişlerin 1-2 ton açılmasını sağlayabilir. Ama bazı aşındırıcı diş macunları, dişleri aşındırarak diş minesine zarar verebilir. Diş macunu kullanımını hekimin önerdiği şekilde yapmak gereklidir.